fbpx

Son yıllarda kişilerin kendini geliştirmesine yönelik inanılmaz fazla kitap yazılıyor ve okuyucuyla buluşuyor. Ancak nerdeyse tamamına yakın kısmı kendimizi keşfetmeyle, motivasyon artırmayla, kadın-erkek ilişkileriyle, zihin programa metotlarıyla vs ilgili… Kaldı ki bu tür kitapları da yazan sadece kendi gelişimini anlatmıyorsa okumaktan keyif alıyorum. Ancak o dönemde sanki eski bir dostla sohbet etmek ve bir şeyleri eski dostun sohbetinden öğrenmek istediğimi hissettim ve hem keyif almak hem kendimi tazelemek hem eksiklerimi tamamlamak için arama motorunda tarihi eski ama bilgileri her daim güncel kitaplar aramaya başladım. Çağımızın bakkalı, ayakkabıcısı, kırtasiyesi, kozmetikçisi ve hatta sahafları olan internetten 5 yıl kadar önce ulaştım kendisine… (Hatta ulaştığım sayfanın adı da Nadir Kitap. Belki başka eserler için klavyenizin tuşları bu sayfaya düşebilir.)
Kitabın adı “Görgü Yaşama Sanatı”, yazan hanımefendinin adı da “Belma AKSUN”. Belma Hanım, 1980 yılında yayımladığı kitabında görgü için ‘yaşama sanatının özü’ diye başlamış söze. İnsan ilişkilerinden, selamlaşmaya, konuşma sanatından, telefonla konuşma üslubuna, yolculukta nezaket tavırlarından, giyim kuşama ve özel günlerin kutlamalarına kadar açıklamış kitabında.
Aslında kendinin de belirttiği gibi çağ değiştikçe kuralların bazıları da değişiyor ve gülünç bile olabiliyor. Bir örnek vermiş hatta, ‘İngiltere Kraliçesi Victoria devrine ait bir görgü kitabında, kadın yazarların kitaplarıyla erkek yazarlarınkinin kitaplık raflarında yan yana konmasının ayıp, utanılacak bir şey olduğu yazılıdır, söz gelimi. Gülünç değil mi?’ diye…
Tabi ki gelişmek ve değişmek durumundayız. Ama Belma Hanım’ın kitabından bazı cümlelerini aktarmak istiyorum sizlere… Çünkü hepimiz için asla değişmeyecek bir kural var hatta bu temel ihtiyacımız olmazsa olmazımız…
“Görgü yaşama sanatının özüdür, diyebiliriz. Terbiye, nezaket sosyal bir görevdir. Canlılar dünyasında sadece insanın yerine getirmek zorunda olduğu bir görev… Yalnızca bir görev de değil, toplumla uyum içinde yaşayabilmenin önde gelen şartlarından biridir de. Kimseyi hesaba almadan, umursamadan yaşayamazsınız.”
Sanatımızı en güzel şekilde icra edeceğimiz günlerimiz olsun…

Bülten için Kaydolun

Güncel makaleleri, yeni seminerleri, etkinlikleri ve daha fazlasını takip edebilmek için. Her zaman iletişimde kalalım ne dersiniz :)